Komentarze: 0
Obecnie nasiona konopi są przedmiotem zainteresowania specjalistów w dziedzinie biologii, ale także zwykłych ludzi prowadzących zdrowy tryb życia. Konopie mają nieograniczone właściwości lecznicze i mogą być stosowane w wielu dziedzinach, w tym w żywności.
Konopie tysiąc lat temu nie była klasyfikowana jako lek, była uprawiana i wykorzystywana do celów leczniczych. W XX wieku konopie były rośliną uprawną uprawianą również w Polsce, dopóki nie zostały sklasyfikowane jako narkotyk i zakazane w uprawie. Przez lata naukowcy udowadniali, że nasiona konopi są dobre dla zdrowia, teraz udało im się to zrobić, więc starają się przywrócić dobre imię konopi. Roślina ta jest bogata w kwasy tłuszczowe i białko. Skład nasion zawiera 20 aminokwasów, co znacznie przewyższa ich obecność w mleku. Dla osób spożywających mało cukru i orzechów są one niezbędne i mogą być wykorzystywane jako główne źródło energii.
Według badań, dzienne spożycie nasion konopi w połączeniu ze zdrową dietą może przyczynić się do polepszenia zdrowia. Składniki odżywcze nasion konopi, leczą, napinają skórę, nadając jej zdrowia i świeżości. Ponadto nasiona te są często stosowane w leczeniu chorób, w tym raka jelita.
Ziarna konopi doskonale obniżają ciśnienie krwi, nie podnoszą poziom cholesterolu we krwi i pomagają w leczeniu poważnych chorób skóry jaką jest przykładowo łuszczyca . A to tylko mała lista, bo ziarno składa się z witamin, mikro i makroelementów potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Nasiona zawierają kwasy omega-3 i omega-6 w idealnych dla człowieka proporcjach (1:3). Kwasy omega-3 redukują stany zapalne. Białko zawarte w roślinie jest podobne do białka we krwi, z tego powodu konopie są niepowtarzalne.
Składniki odżywcze obecne nasionach konopi idealne są dla kobiet karmiących i ciężarnych, osób starszych i sportowców, dla tych, którzy cierpią na dolegliwości trawienne.
Nasiona konopi - właściwości zdrowotne :
Działają wzmacniająco na układ odpornościowy;
Normalizuj hemoglobinę, jest doskonałą profilaktyką i leczeniem anemii;
Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi;
Poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego;
Wzmacnia tkankę mięśniową serca;
Zapobiega występowaniu chorób serca;
Dobrze rozrzedza krew, chroniąc przed zawałami serca i udarami;
Jest doskonałym przeciwutleniaczem, który oczyszcza z różnych toksyn;
Jest doskonałym lekarstwem na leczenie dróg moczowych;
Przy stałym dodawaniu nasion do żywności zmniejsza się ryzyko chorób onkologicznych i chorób wątroby;
Działa przeciwpasożytniczo i przeciwzapalnie;
jest użytecznym źródłem energii;
Służy do pozbycia się nadwagi;
Dozwolone osobom cierpiącym na cukrzycę, nasiona konopi przywracają normalny poziom cukru we krwi;
Zwiększa laktację u kobiet podczas karmienia piersią;
Zwiększa wytrzymałość i wydajność, poprawia pamięć;
Przydatne są również ziarna konopi dla kobiet, które zmniejszają ból podczas menstruacji;
Wzmacnia paznokcie i włosy, poprawia stan skóry;
Stosowany jako doskonały środek na odchudzanie.
Wiele osób cierpi na nadwagę i chce się jej pozbyć, ale niewiele osób wie, że nasiona konopi to doskonały sposób na odchudzanie . Po szeregu badań naukowcy byli w stanie potwierdzić, że codzienne dodawanie nasion do żywności jest korzystne dla osób odchudzających się
W składzie ziaren znajdują się witaminy, które poprawiają przemianę materii i spalają tłuszcze. Ich odżywczy skład wzbogaca organizm i przez długi czas nie pojawia się uczucie głodu. Aby wzmocnić efekt spożywania tych nasion, miesza się je z kurkumą, cynamonem lub imbirem, które podnoszą wartość zbóż i podkreślają ich smak. Miłośnicy słodyczy mogą mieszać ziarna z miodem. Latem zmiażdżone nasiona konopi dodaje się do koktajli lub rozcieńcza wodą.