Aby się nie zniechęcić, zmianę sposobu żywienia warto zacząć metodą małych kroków, dlatego padło na zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie. Dietetycy bardzo często zalecają błonnik na odchudzanie i… mają rację! Liczne badania wykazały, że tempo chudnięcia jest szybsze, jeśli zwiększy się ilość spożywanego błonnika.
BŁONNIK KONOPNY WŁAŚCIWOŚCI
Zalety ze zwiększonego spożycia błonnika pokarmowego:
błonnik pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit,
błonnik zapobiega zaleganiu resztek pokarmu,
chroni przed chorobami jelita grubego,
obniża poziom cholesterolu we krwi
błonnik poprawia tolerancję glukozy.
Dodatkowo błonnik konopny charakteryzuje się wysoką zawartością:
– białka (21 g/100 g)
– fosforu (616 mg/100 g)
– magnezu (313 mg/100 g)
– żelaza (6,7 mg/100 g)
– cynku (4,3 mg/100 g)
– miedzi (1,2 mg/100 g)
– manganu (7,7 mg/100 g)
– witaminy B3-niacyna ( 6,9 mg/100 g)
Jeśli chcesz korzystać z diety z przyjemnością nie musisz wypełnić swojej lodówki tzw. produktami zielonymi. Poniżej przedstawiamy Ci przepis na dżem z cukini i błonnika konopnego. Te 2 składniki to bomba energetyczna, wspomagająca twoje odchudznie !!!
PRZEPIS NA DŻEM Z CUKINII I BŁONNIKA KONOPNEGO
Błonnik konopny: 3 łyżeczki
Cukinia ok. 1500 g świeżej cukinii
2 cytryny - potrzebne do wyciśnięcia soku
2 galaretki cytrynowe lub twoją alternatywę dla żelatyny
ksylitol
PRZYGOTOWANIE
Cukinie myjemy, obieramy. Wydrążamy środek, kroimy na kawałki a następnie miksujemy. Do uzyskanej konsystencji dodajemy ksylitol ok. 1 płaskiej łyżeczki lub wedle uznania. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie wsypujemy 2 galaretki, ścieramy skórkę z 1 cytryny i wyciskamy sok z 2 cytryn. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków. Do słoiczków wsypujemy błonnik konopny - 1 łyżeczka na słoiczek. Mieszamy, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Gdy ostygnie będzie gotowy do spożycia